همه چیز درباره ...

بنیاد ملی توسعه فناوری های فرهنگی

بنیاد ملی توسعه فناوری های فرهنگی چیست؟

یکی از مسائل مهم در حمایت از تولید ملی، اولویت گذاری و انتخاب صنایعی است که می تواند با سرعت بالاتری توسعه پایدار و مبتنی بر ارزش های ملی را سامان دهد. با توجه به فرصت ها، تهدیدها و منابع محدود باید امکانات کشور را در برخی صنایع استراتژیک متمرکز نمود. در این راستا هنگامی که بحث از تولید ملی، ثروت آفرینی ملی، اشتغال زایی و … می شود، نگاه ها ابتدا به سمت صنایعی چون نفت، گاز، پتروشیمی، خودروسازی و … می رود و دیگر صنایع چندان مورد توجه قرار نمی گیرند، در حالی که اگر شاخص های ثروت آفرینی، اشتغال زایی،

رشد اقتصادی و … را در نظر بگیریم، صنایع فرهنگی یکی از مهمترین اولویت ها خواهد بود.

 

صنایع فرهنگی گونه‌ای از صنعت هستند كه به خلق ایده، تولید و توزیع محصولات و خدماتی می‌پردازند که ماهیت فرهنگی دارند و مخاطب آن‌ها جنبه‌های فرهنگی فرد و جامعه است.
این صنایع که مواد اولیه آن ها از خلاقیت انسان شکل می گیرد، نه تنها بیشترین درآمدزایی و اشتغال زایی را دارند، بلکه از لحاظ فرهنگی، اجتماعی، امنیتی و سیاسی نیز بسیار مهمند.

نقش صنایع فرهنگی در کشورهای صنعتی

امروزه صنایع فرهنگی، نقش بسزایی در تولید ناخالص داخلی اکثر کشورهای صنعتی ایفا می کنند. در این کشورها صادرات کالاهای فرهنگی و تولیدات فکری به مراتب مهم تر از صادرات کالاهای صنعتی متعارف است. اما متاسفانه صادرات فرهنگی و تولیدات فکری در کشورهای رو به توسعه جایگاه شایسته خود را ندارد و به راحتی از این فرصت بالقوه چشم پوشی شده است. کشورهایی که به اهمیت استراتژیک صنایع فرهنگی پی برده و اقدامات متناسبی را به انجام رسانده اند، امروز از نظر اقتصادی و همچنین نفوذ فرهنگی در سطح بین المللی، موقعیت ممتازی دارند و به عکس کشورهایی که به دلایل مختلف اعم از ایدئولوژیک، سیاسی، اهداف اقتصادی کوتاه مدت یا حتی ماهیت فرهنگی از صنایع فرهنگی خود حمایت نکرده اند، امروزه گرفتار هجوم محصولات و محتواهای فرهنگی بیگانه شده اند و در معرض همگانه ی پیامدهای جدی آن همچون به خطر افتادن هویت فرهنگی و پرداخت هزینه های سنگین بابت حق تکثیر یا فشار برای ایجاد مانع در برابر واردات فرهنگی قرار گرفته اند و بدین سبب چه از لحاظ اقتصادی و چه فرهنگی در معرض خطر انزوا قرار دارند. در واقع صنایع فرهنگی سهم چشم گیری در دسترسی افراد به اطلاعات، آموزش و فرهنگ و نیز اشتغال زایی دارند و نقش مهمی را در ارائه تصویر فرهنگی یک کشور یا ملت و ایجاد جایگاه مناسب در اقتصاد بین المللی ایفا می کنند. تلفیق فناوری با صنعت فرهنگی، زمینه ساز رشد سریع این صنایع و دستیابی به جایگاه بالا در اقتصاد بین الملل خواهد بود.

هدف اصلی بنیاد ملی توسعه فناوری های فرهنگی

زیست بوم کارآفرینی صنایع خلاق در واقع یک بستر کارآفرینانه مبتنی بر استفاده از توانمندی های تمامی دستگاه های متولی در اکوسیستم کارآفرینی است. کشور ایران یکی از کشورهای بزرگی است که تمدن ده ها هزارساله و تاریخ آن می تواند به عنوان ابزاری درآمدزا و اشتغال آفرین رفتار نماید. گردشگری، صنایع دستی، زیرساخت های فرهنگی، اماکن زیارتی و شعر و هنر ایرانی، از زمینه هایی است که می تواند در توسعه کارآفرینی نقش ایفا نماید.

بنیاد ملی توسعه فناوری های فرهنگی، در نظر دارد تا با ایجاد مراکز نوآوری ملی و استانی و تلفیق فناوری با صنایع فرهنگی نسبت به توسعه کسب وکارهای مبتنی بر صنایع خلاق فعالیت نماید. تمرکز این بنیاد بر توسعه و ایجاد فناوری در تولید، بازاریابی، تبلیغات، فروش و ارزیابی صنایع فرهنگی است همچنین بنیاد وظیفه دارد تا با استفاده از ظرفیت های تبلیغی و فرهنگسازی، توسعه صنایع خلاق در کشور مبتنی بر فناوری را سامان دهد.

بنیاد در نظر دارد تا استارت آپ و کسب وکارهای نوپا، فعال و توانمند را که توانسته اند محصولاتی ارزشمند را با توجه به فناوری های نوین و دیجیتال و تلفیق آن با هنر و صنایع خلاق ایجاد نمایند، شناسایی و رشد دهد. بنیاد تلاش خواهد کرد تا با شناسایی نیازهای زیست بوم، همچون قوانین و دستورالعمل ها، منابع مالی، سرمایه و….از طریق انجام تعاملات درون و برون دستگاهی و استفاده از همه ظرفیت های داخلی و خارجی نسبت به رفع این نیاز ها اقدام نماید.

صنایع فرهنگی چیست؟

بر اساس تعریف یونیسف، صنایع فرهنگی عبارت است از ترکیب خلاقیت، تولید و توزیع کالاها و خدماتی که ماهیتا فرهنگی هستند و معمولا به واسطه حقوق مالکیت فکری از آن ها حفاظت می شود. یونیسف همچنین صنایع فرهنگی را به معنای درگیر شدن افراد در هریک از فعالیت های زیر می داند:

صنایع فرهنگی و تولیدات

صنایع فرهنگی، دانش بنیان هستند و قابلیت زیادی برای ایجاد شغل دارند. تولیدات این صنعت بر خلاقیت، مهارت و نوآوری استوار بوده و
غالبا مبتنی بر فناوری است. بر اساس یک دسته بندی، این صنایع عبارتند از:

سینما و تئاتر

رادیو و تلوزیون

چاپ و نشر

موسیقی

مد(لباس و غیره)

گردشگری

آموزش الکترونیکی

دکوراسیون و معماری

تبلیغات

پویانمایی

بازی های رایانه ای

صنایع دستی

فعالیت های بنیاد و اهداف آن چیست؟

فعالیت اصلی بنیاد حول فناوری و توسعه صنایع خلاق و بر طبق توانمندی بومی اتفاق میفتد. تمرکز بر روی فناوری های صنایع دستی، گردشگری، بوم گردی، صنعت فرش، تولید محتوای دیجیتال، هنر و صنایع هنری و بازی از اولویت های بنیاد و مراکز نوآوری است.

چشم انداز بنیاد:
برترین زیست بوم کسب وکارهای فناوری فرهنگی در خاورمیانه